kennelskybar

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2010

När kan man påverka sin rasklubb - och hur gör man.

Av Hanne Winninge - 21 oktober 2010 06:17

Hundklubbar är för det mesta ideellt drivna klubbar som bygger på ett gemensamt intresse hos såväl medlemmar som funktionärer, nämligen den hundras som får hjärtat att klappa.


Det emotionella värdet för människor som engagerar sig i sin rasklubb får man aldrig glömma bort. Det är nog i väldigt många fall denna emotionella glöd och passion som får folk att fortsätta jobba ideellt år efter år och som gör att rasklubbarna faktiskt fortsätter nå ut till medlemmar med aktiviteter och information.


Hela själva moderorganisationen SKK lever av, med och pga den här glöden som förvandlats till engagemang. Att Svenska Kennel Klubben är en organsiation som främst företräder hundÄGARE och som har stort remissinstansvärde i den politiska delen av hunderi, djurskydd och jakt glöms ofta bort. Det här kan man behöva bli påmind om alltsom oftast. SKK är alltså inte en organisation för uppfödare av rasrenahundar som namnet kanske skulle kunna förleda en att tro, även om just den inriktningen är en av organisationens viktigaste arbetsområden, men fokus på registrering, meritering och stöd i avelsfrågor som mer undergripande mål.


Ibland dyker det upp frågor för enskilda medlemmar som deras hjärta klappar extra för, många gånger är det kanske uppfödarna som har det största engagemangen och därmed inte sällan de största kraven på sin rasklubb. Man vill vara med och påverka, man vill ha gehör för sina förslag och man vill bli sedd och hörd. Det kan tyckas som att rasklubbars styrelser sitter kallhjärtade inför sina medlemmars krav och frågeställningar, men ack så sällan det är som det verkligen förhåller sig så. En styrelse är vald av ett årsmöte, som klubbens alla medlemmar kallats till och givits möjlighet att deltaga i. En valberedning har granskat kandidater och försökt få fram en kompetent styrelsammansättning. Årsmötet tar ställning och därefter har klubben en styrelse att förlita sig på i frågor och beslut under det kommande året. Det innebär att det är just styrelsen som har det övergripande arbetet för klubbens arbete under året. Hur det här arbetet skall bedrivas styrs av stadgar och av det förslag till budget samt verksamhetsplan som klubbats på årsmötet. Om styrelsen vill kan den också välja att delegera valda arbetsområden till olika kommittéer. Det här är brukligt inom hundklubberiet då det gäller avel och utställningar, samt ofta även redaktionella och informativa delar av klubbarbetet.


Man skulle ju då kunna tro att det bara är vid årsmötet som medlemmarna kan göra sin röst hörd. Givetvis är det INTE så! En enskild medlem kan på så många sätt göra sin röst hörd, arbeta för klubben  och kunna påverka beslut och annat som är en del av arbetet INOM klubben. Man kan maila frågor, inkomma med förslag, begära att få utföra en aktivitet man tror på, skriva artiklar i klubbtidningen, ta del av protokoll, kontakta andra instanser inom hundklubbshierarkin osv. Ditt ansvar som medlem är alltså stort, även efter årsmötets val av styrelse!


I vissa klubbar är styrelsen mer totalitär med sin makt och släpper ogärna ifrån sig maktpositioner eller arbetsverktyg. Man vill hålla på informationen och gör allt svårtillgängligt för den enskilde medlemmen. Man kanske drar in kommittéer eller tillsätter nya kommittéer med bara styrelsemedlemmar i osv, alltför att kunna strypa informationsflödet. När sådant händer känns det tungt som medlem och man upplever sig överkörd och kanske rent av rättslös. Men man kan ändå påverka, man kan fortsätta bedriva sin medlemsmakt. För då får man tänka som en oppostionspolitiker, man får lobba sin frågor på ett annat sätt. Här är emellertid problemet att SKK har en ganska hård linje då det gäller kritik mot klubbar eller funktionärer inom klubbarna, så man få tassa varsammare än vad våra oppostionspolitiker gör. Läs noga på i SKK:s grundregler innan du bestämmer dig för att storma Bastiljen!


Andra styrelser är så lyhörda för den enskilda medlemmens krav och åsikter att de blir totalt bakbundna av alla krav och alla kritik. Rädslan att göra fel är så stor, att man istället gör ingenting. Dessa styrelser består ofta av människor som är uppskattade människor inom rasen för sitt trevliga sätt och sin förmåga att kompromissa, men som sedan saknar just den där förmågan att fatta obekväma beslut. Att fatta obekväma beslut är en del av styrelsearbetet och här gäller det att veta att man har stöd i sina styrelsemedlemmar och att man står enad som styrelse.


Sedan finns det styrelser som fungerar utmärkt år efter år för att man har skapat en trygghet i arbetsgång, styrelsesammansättning och aktiviteter. Dessa klubbar är underbara förebilder för andra klubbar, men tyvärr brukar det hända saker då generationsskiftet kommer. Då gäller det att sitta stilla i båten ett tag och bara rida ut svallvågorna. Lugnet brukar återkomma när den nya kaptenen på skutan fått tag ordentligt i rodret.


Människor med passion, glöd och arbetslust kommer det alltid finnas plats för och en klok klubb, styrelse, valberedning kommer att ta till vara dessa engagerad människor för att få dem att verka inom klubben utan att behöva stå i opposition. Att vara medlem i föreningsarbetet kan vara stort, det kan vara tungt, det kan vara slitigt men för det mesta fyller det en med stolthet, känslan av att vara behövd och uppskattad samt en tillfredsställelse i att veta att man hjälper sin ras.


Nästa gång du klagar på en styrelse, så glöm inte att Du som medlem kan påverka, bör påverka och ska vilja påverka. Klubben är DITT verktyg och vill du ha förändring så kliv in i arbetet och hjälp till, blir du hindrad från detta så bedriv din opinionsbildning iaf, men INTE genom skitsnack, gnäll och personliga påhopp utan genom att visa på dina förslag, tankar och idéer på ett klokt sätt: då kommer du få gehör!


Välkommen in in hundklubbarnas värld - vi BEHÖVER dig!

 
 
Selma och Tanja

Selma och Tanja

21 oktober 2010 06:52

Titta in på vår blogg och se vad du tycker! Kommentera gärna om du ser något du gillar, eller inte gillar=)

http://tanjaselma.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanne Winninge - 7 februari 2013 06:02

När man som uppfödare planerar en kull så är ju huvudsyftet att man ska få valpar, men bakom valet av vilken hane och vilken tik som ska användas är lite mer utförligt än att man bara väljer på slump. Jag tänkte jag skulle berätta lite grann om hur j...

Av Hanne Winninge - 28 januari 2013 06:33

Det börjar ju som bekant arta sig till valptider här hemma i huset på landet. Ayla har nu gått 4 veckor och Jenny som är hennes fodervärd rapporterar flitigt att man ser en liten putmage och att hon inte riktigt ännu vågar säga säkert att hon är dräk...

Av Hanne Winninge - 24 januari 2013 14:24

Det var länge sedan jag skrev i bloggen , det ska medges men jag hoppas i alla fall att den långa skrivkrampen lagt sig och att jag kan fylla bloggen med blandade inlägg igen.     Kloka Ayla som valp   Vi kan väl börja med det allra roliga...

Av Hanne Winninge - 16 maj 2012 05:57

  Bacon är en värdsvan resenär, vi har rest många mil ihop och jag har en stor trygghet i hennes mentalitet och hennes stora personliga trygghet. Hon bryr sig föga om ifall resan går via 20 timmar i bil till England och Cruft's eller via 3 timmars...

Av Hanne Winninge - 15 maj 2012 06:04

Vi var i Tyskland i helgen, jag och underbara lilla B. Givetvis var det show som stod på schemat och den här gången på Westfalenhallen i Dortmund. Westfalenhallen ligger mitt inne i Dortmund och har den stoooora fotbollstadion Signal Iduna Park som g...

Presentation


Välkommen till kennel Skybar och min blogg. Jag skriver om ditten och datten, mest om hundar och allra oftast om miniatyrbullterrierna Bacon och Yihoo. Fast jag föder förstås upp arbetande jaktlabradorer...

Fråga mig

22 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du om de nya utställningsreglerna?
 Bra, lätta att hänga med på.
 Man får väl lära sig, men just nu är det lite krångligt.
 Jag saknar att de inte placerar 5 hundar.
 Varför inte ändra till FCI-regler direkt?
 Vad då är det nya regler?
 Excellent borde betyda att man fått CK...

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards